czwartek, 22 grudnia 2016

Pierniki

Jeżeli jeszcze nie zrobiliście pierniczków w tym roku to polecam ten przepis. Pachnące, świąteczne pierniki najlepiej udekorować białym lukrem . 



SKŁADNIKI:
  • 500 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
  • 3/4 szklanki płynnego miodu
  • 0,5 szklanki cukru 
  • cukier waniliowy
  • 150 g masła 
  • 2 duże łyżki kakao 
  • jajko
  • przyprawa: łyżeczka cynamonu, 5 zmielonych goździków, 1/3 łyżeczki imbiru mielonego, 1/3 łyżeczki kardamonu mielonego*

Lukier: 
  • białko jajka 
  • szklanka cukru pudru 

Wszystkie składniki na ciasto umieszczamy w jednej dużej misce. Wyrabiamy ręką aż masa będzie jednolita. Powinniśmy wyrabiać ciasto do momentu aż zacznie być błyszczące. Następnie dzielimy na 3 mniejsze części i owijamy folią. Wkładamy do lodówki na około 30 minut. Wyjmujemy pierwszą część ciasta i wałkujemy. Grubość ciasta zależy od tego jakie chcemy mieć pierniki (około 2-4 mm). Wykrawamy pierniczki. Układamy je na papierze do pieczenia na blasze. Piekarnik nastawiamy na 180 stopni i gdy się nagrzeje wkładamy pierwszą partię. Pieczemy około 10-14 minut, w zależności od piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika pierniki będą miękkie. Gdy wystygną zrobią się twarde. Tak samo postępujemy z resztą ciasta.

Należy pamiętać o tym, że pierniczki trochę urosną, więc nie układamy ich na blasze bardzo blisko siebie. Ciasto nie używane w danym momencie powinno być w lodówce, ponieważ łatwiej się je wałkuję i wykrawa pierniki gdy ciasto jest zimne. Gdy pierniki będą się zbyt mocno i szybko rumienić zmniejszamy temperaturę o 10-15 stopni. 

Białko jajka i cukier puder ubijamy 3 minuty mikserem na najwyższych obrotach. Lukier powinien być gęsty i nie powinien spływać z pierniczków. Gdy będzie za rzadki możemy dodać trochę więcej cukru pudru. Nakładamy lukier do rękawa cukierniczego i ozdabiamy całkowicie wystudzone pierniki. 














* Ewentualnie opakowanie przyprawy do piernika 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz