czwartek, 8 września 2016

Makaron z krewetkami i pomidorkami

Makaron i krewetki... kocham to połączenie. Danie bardzo kolorowe i wbrew pozorom lekkie. Pachnie pietruszką czosnkiem i pomidorkami. 


SKŁADNIKI 
  • 300 g makaronu spaghetti 
  • 3 łyżki masła 
  • 5 ząbków czosnku 
  • pęczek pietruszki 
  • 250 g dużych mrożonych krewetek *
  • cytryna 
  • garść pomidorków koktajlowych czerwonych 
  • garść pomidorków koktajlowych pomarańczowych
  • 8 pomidorów suszonych z zalewy
  • 4 łyżki zalewy z suszonych pomidorów
  • łyżka majeranku
  • płaska łyżeczka soli 
  • płaska łyżeczka pieprzu

Krewetki rozmrażamy w zimnej wodzie. Następnie osuszamy papierowym ręcznikiem. Makaron gotujemy al dente we wrzącej osolonej wodzie. Po ugotowaniu przelewamy zimną wodą. Odstawiamy. Kroimy czosnek na plastry. Pietruszkę siekamy i odkładamy część do dekoracji. Kroimy pomidorki na połówki, a suszone pomidory na paski. Na dużej patelni, na największym ogniu, rozpuszczamy masło. Gdy będzie gorące wrzucamy czosnek i podsmażamy około 30 sekund. Dodajemy pietruszkę i wyciśnięty sok z połówki cytryny. Dorzucamy krewetki i smażymy około 2 minuty. Dodajemy pomidory świeże i suszone. Mieszamy i podgrzewamy chwilę. Na koniec dodajemy makaron i zmniejszamy ogień. Doprawiamy majerankiem, olejem z pomidorów, solą i pieprzem. Podajemy z pietruszką i plasterkami cytryny. 







* Obranych z pancerzyków (tylko ogonki), podgotowane (różowe).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz