Kolejny przepis z wykorzystaniem mango, tym razem z puszki. Idealny dla miłośników tego owocu. Po zrobieniu panna cotty z chia i mango nabrałam ochoty na zrobienie ciasta o bardziej egzotycznym smaku. Tak oto powstał sernik z mango i marakują.
SKŁADNIKI:
- 250 g herbatników maślanych
- 75 g masła
- 2 łyżki mleka
- 3 łyżeczki żelatyny
- 330 ml śmietany 30%
- 4 czubate łyżki cukru pudru
- cukier waniliowy
- 2 opakowania mascarpone po 250 g
Dodatkowo:
- kawałki mango w puszce w zalewie ok. 430 g
- 4 sztuki owoców marakuja
- świeża mięta
Herbatniki dokładnie rozkruszamy, możemy użyć do tego blendera. Do pokruszonych ciastek dodajemy rozpuszczone masło i mleko. Mieszamy i wykładamy do blachy o średnicy 20 lub 21 cm. Wkładamy do lodówki na minimum 15 minut. W tym czasie w 1/4 szklanki zagotowanej wody rozpuszczamy żelatynę, mieszamy ją i odstawiamy aby lekko ostygła.* Miksujemy na najwyższych obrotach mocno schłodzoną śmietankę z cukrem i cukrem waniliowym około 4 minuty. Następnie zmniejszamy obroty do minimum i dodajemy mascarpone. Nadal miksując dodajemy rozpuszczoną żelatynę i cały miąższ z 2 sztuk owoców marakuja. Wykładamy masę serową na wcześniej przygotowany ciasteczkowy spód i wkładamy do lodówki na godzinę. Mango w puszce odcedzamy i miksujemy blenderem na gładką masę. Wykładamy na górę masy sernikowej, dekorujemy ćwiartkami marakui i gałązkami mięty. Wkładamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
* żelatyna dodawana do masy sernikowej powinna być lekko ciepła (nie może być ani gorąca, ani za zimna, ponieważ masa może się zważyć)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz