sobota, 2 lipca 2016

Miętowe brownie

Brownie... <3 Pyszne, czekoladowe ciacho. Podstawową wersję brownie robię przynajmniej raz w tygodniu. Dla mnie połączenie czekolady i mięty jest proste, ale obłędne. W markecie zobaczyłam gorzką czekoladę z miętą i od razu wpadł do głowy pomysł na miętowe brownie. 


SKŁADNIKI:

Ciasto:
  • 200 g masła 
  • 2 tabliczki gorzkiej miętowej czekolady po 100 g *
  • 4 jajka 
  • 1,5 szklanki cukru 
  • cukier waniliowy
  •  łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • szczypta soli 
  • 10 listków mięty 

Dodatkowo:
  • lody pistacjowe

Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Ustawiamy miskę metalową lub szklaną na garnku z gotującą się wodą, tak aby woda nie dotykała miski. Wrzucamy pokrojone na mniejsze kawałki masło i połamane czekolady. Mieszamy wszystko do połączenia i roztopienia składników. Odstawiany na kilka minut do lekkiego przestudzenia. W drugiej misce ubijamy całe jajka z cukrem, cukrem waniliowym, solą, proszkiem do pieczenia, na najwyższych obrotach przez około 5 minut. Po tym czasie dodajemy mąkę i ponownie miksujemy. Do masy jajecznej dodajemy roztopioną czekoladę z masłem (ma być ciepła) i mieszamy całość. Wykładamy blachę do pieczenia papierem i wylewamy masę czekoladową. Pieczemy około 25-30 minut. Po upieczeniu, wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia. Kroimy na kwadraty, podajemy lodami, dekorujemy świeżą miętą. 











* Czekolada powinna być dobrej jakości, czyli zawierać dużą procentowo ilość kakao. Nie może to być czekolada z nadzieniem miętowym, a czekolada miętowa. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz