środa, 2 marca 2016

Babeczki z owocami

Przepis na babeczki wypracowany metodą prób i błędów. Tworzyłam różne kombinacje jeśli chodzi o przepis na muffiny. Z odrobiną oleju, z maślanką czy jogurtem naturalnym. Jednak ciągle efekt nie zadowalał mnie w pełni. Na szczęście w końcu się udały. Takie jakie je sobie wymarzyłam - puszyste, pachnące wanilią i miękkie w środku, a co najważniejsze ładnie rosną i nie opadają. 


SKŁADNIKI:
  • 100 g masła*
  • pół szklanki cukru
  • cukier waniliowy 
  • 2 całe jajka
  • szczypta soli
  • 2 szklanki mąki tortowej
  • szklanka mleka
  • 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia 
Opcjonalnie:
świeże lub mrożone maliny, jagody czy konfitura wiśniowa lub ulubiony dżem 

Zimne kawałki masła ucieramy mikserem na najwyższych obrotach z cukrem i cukrem waniliowym do połączenia składników. Masa będzie miała konsystencje grudkowatą. Dodajemy całe jajka oraz szczyptę soli i miksujemy. Po około 3 minutach składniki powinny się ładnie połączyć, a konsystencja stanie się już bardziej płynna. Następnie dodajemy kolejno szklankę mąki, 3/4 szklanki mleka, znów szklankę mąki i proszek do pieczenia. Miksujemy na najwyższych obrotach na gładką masę. 

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Papierowe papilotki do babeczek umieszczamy w metalowych lub silikonowych formach. Jeżeli robimy babeczki z nadzieniem to najpierw nalewamy dużą łyżkę ciasta do papilotki, następnie układamy owoce bądź łyżeczkę konfitury lub dżemu i przykrywamy kolejną dużą łyżką ciasta. Nakładamy ciasto do wysokości około 3/4 papilotki ponieważ babeczki urosną. Jeżeli robimy babeczki bez nadzienia to foremkę wypełniamy do 3/4 wysokości. Z podanej porcji wychodzi około 12-14 babeczek. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 20-25 minut to tzw. suchego patyczka. 








* nie zastępujemy masła margaryną

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz