SKŁADNIKI:
- łyżka oleju kokosowego
- 2 ząbki czosnku
- makaron ryżowy 200 g
- sok wyciśnięty z połowy limonki
- garść grzybów mun
- podwójna pierś z kurczaka
- przyprawa do kurczaka
- 2 marchewki
- papryka czerwona
- papryka żółta
- 4 łyżki sosu sojowego
- płaska łyżka papryki ostrej
- płaska łyżka papryki słodkiej
- 4 łyżki kukurydzy z puszki
Do podania:
- świeża pietruszka lub kolendra
- 3 łyżki sezamu
Opcjonalnie:
- sos słodki chili
Garść grzybów mun zalewamy wrzątkiem i odstawiamy, aby napęczniały. Na patelni albo w woku rozgrzewamy łyżkę oleju kokosowego i dodajemy posiekany w plastry czosnek. Po dwóch minutach dodajemy kurczaka pokrojonego w dużą kostkę. Podsmażamy na dużym ogniu około 5 minut. Następnie dodajemy marchewkę i papryki pokrojone w słupki i zmniejszamy ognień. W czasie, kiedy warzywa z kurczakiem będą się smażyć, gotujemy duży garnek wody z łyżką soli. Gdy woda zacznie wrzeć wrzucamy makaron ryżowy i gotujemy około 5 minut. Przecedzamy makaron i przelewamy zimną wodą. Wrzucamy makaron na patelnię z kurczakiem i warzywami. Dodajemy odcedzone grzyby mun oraz 4 łyżki kukurydzy z puszki. Doprawiamy sosem sojowym, sokiem z limonki oraz papryką w proszku. Podajemy z posiekaną pietruszką lub kolendrą oraz sezamem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz