środa, 2 września 2015

Ciasto francuskie z borówkami

Ciasto banalne bo przygotowane z gotowych płatów ciasta francuskiego, kremu mascarpone i borówek amerykańskich. Pyszne, słodkie i przełamane smakiem owoców



SKŁADNIKI:
  • ciasto francuskie
  • 250 g mascarpone
  • 250 ml śmietanki 30 %
  • 3 łyżki cukru pudru
  • cukier waniliowy
  • 500 gr borówek amerykańskich

Ciasto francuskie dzielimy na trzy równe płaty. Każdy płat pieczemy w 220 stopniach przez 10 - 12 minut. Odstawiamy płaty do całkowitego wystygnięcia. Ubijamy śmietankę kremówkę na sztywno z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Jak już będzie ubita, zmniejszamy obroty do minimum i dodajemy mascarpone. Układamy pierwszy płat, smarujemy kremem i układamy owoce, następnie nakładamy kolejny płat i powtarzamy nakładanie kremu i owoców. Układamy ostatnia warstwę ciasta francuskiego i posypujemy odrobiną cukru pudru. Wkładamy do lodówki do schłodzenia.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz