sobota, 5 września 2015

Bruschetta

Wszystkim znana włoska przystawka. Może przyda się na jutrzejsze, leniwe, niedzielne śniadanie. Idealny dodatek do sałatek. 


SKŁADNIKI:
  • 2 bułki/ 4 kromki chleba/ bagietka/ 2 ciabatty 
  • 2 pomidory malinowe 
  • oliwa z oliwek 
  • 2 małe ząbki czosnku 
  • świeże listki tymianku 
  • świeże listki bazylii 
  • kulka mozzarelli 
  • sól 
  • pieprz
  • suszone zioła prowansalskie

Przygotowujemy pieczywo na papierze do pieczenia. Nagrzewany piekarnik do 220 stopni. W tym czasie skrapiamy oliwą pieczywo. Nakładamy odrobinę posiekanego czosnku (jeśli nie przepadamy intensywnością czosnku, zamiast go siekać, możemy natrzeć nim pieczywo). Następnie układamy pokrojone w kostkę pomidory, i pokrojoną w plastry mozzarelle. Posypujemy ziołami suszonymi, solą i pieprzem. Wkładamy do piekarnika na 7-8 minut. Po tym czasie posypujemy posiekanymi świeżymi ziołami. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz