sobota, 20 czerwca 2015

Naleśniki ze szparagami i łososiem

Sezon na szparagi niestety jest bardzo krótki. Warto go wykorzystać i zrobić chociaż jedną potrawę ze szparagami. Przepisów jest wiele. Mój pomysł na szparagi to połączenie go z łososiem. 


SKŁADNIKI:

Ciasto naleśnikowe:
2 jajka 
szklanka mąki 
szklanka mleka 
1/3 szklanki wody 
łyżeczka proszku 
2 łyżki oleju 
szczypta soli

Sos:
2 łyżki majonezu
2 łyżki jogurtu naturalnego 
pęczek koperku 

pęczek szparagów
wędzony łosoś 150 g 
mozzarella 
około 8 kawałków suszonych pomidorów w oliwie 

Miksujemy wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe. Rozgrzewamy patelnie i wlewamy odrobinę oleju. Smażymy cienkie naleśniki na małym gazie. 
Szparagi myjemy i odcinamy łykowate końcówki. Gotujemy około 12 minut w osolonej wodzie. Szparagi mają być al dente, nie mogą się rozpadać. Nakładamy na naleśnika kilka szparagów, plaster łososia, plaster mozzarelli i pokrojone na mniejsze kawałki pomidory suszone. Składamy naleśniki i zabezpieczamy wykałaczką żeby się nie rozpadły. Układamy w naczyniu żaroodpornym z przykrywką. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 220 stopni na około 10 minut. Podajemy z sosem. 







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz