poniedziałek, 22 czerwca 2015

Blok czekoladowy

Wspomnienie smaku dzieciństwa. Pamiętam, że mama robiła to ciasto bardzo często. Jest ono bardzo czekoladowe. Robi się je bardzo szybko, nie wymaga pieczenia i przechowuje się w lodówce.



SKŁADNIKI:
400 g pełnego mleka w proszku
szklanka wody
kostka masła
1,5 szklanki cukru
cukier waniliowy
6 łyżek kakao
kieliszek wódki
250 g herbatników
pół szklanki żurawiny suszonej
pół szklanki rodzynek

Rozpuszczamy masło w garnku na małym ogniu, dodajemy wodę, cukier, kakao i cukier waniliowy. Zdejmujemy z ognia. Wsypujemy mleko w proszku i mieszamy energicznie. Dolewamy wódkę. Dodajemy pokruszone ciastka (pozostawiając około 10 sztuk), rodzynki, żurawinę i mieszamy. Masę wykładamy do keksówki wyłożonej papierem. Wciskamy od góry kawałki pozostawionych 10 sztuk herbatników. Pozostawiamy do wystygnięcia. Potem wkładamy do lodówki na kilka godzin. 





3 komentarze: