niedziela, 1 czerwca 2014

Spaghetti bolognese z cukinią

Niby jest to danie proste, ale smakuje obłędnie, a jednocześnie jest bardzo aromatyczne. Ten kto mnie lepiej zna i chociaż raz był w mojej kuchni, na pewno jadł moje spaghetti. Robię je bardzo często i Wam też polecam :) 



SKŁADNIKI:
  • 250 g mięsa mielonego (wieprzowo-wołowe)
  • 250 g makaronu spaghetti 
  • średnia cukinia 
  • duża cebula
  • 2 duże ząbki czosnku 
  • pół łyżeczki cukru 
  • pół łyżeczki papryki słodkiej
  • pół łyżeczki papryki ostrej
  • pół łyżeczki bazylii 
  • pół łyżeczki oregano
  • pół łyżeczki majeranku 
  • pomidory w puszcze 
  • pieprz
  • sól 

Na łyżeczce oliwy podsmażamy cebulę pokrojoną w kostkę. Po 3 minutach dodajemy cukinię pokrojoną w plastry. Dodajemy mięso mielone i przeciśnięty przez praskę czosnek. Makaron gotujemy w łyżeczce soli. Potem należy go opłukać zimną wodą i przecedzić. Jak mięso przestanie być różowe, dodajemy puszkę pomidorów. Doprawiamy cukrem, papryką słodką i ostrą, bazylią, oregano i majerankiem. Wrzucamy na patelnię makaron. Doprawiamy pieprzem i solą do smaku. Dekorujemy pietruszką i pomidorkami koktajlowymi.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz