sobota, 3 września 2016

Zupa krem z marchewki z imbirem

Pogoda jeszcze letnia, ale nieubłaganie zbliża się jesień. Ten przepis będzie idealny na chłodniejsze dni. Zupka jest rozgrzewająca, pachnąca imbirem i bardzo marchewkowa. Ma śliczny kolor i fantastyczny smak. Nie taka banalna ta nasza marchewka :).


SKŁADNIKI
  • 2 łyżki masła 
  • duża cebula 
  • 1 kg marchewki 
  • korzeń pietruszki 
  • mały seler
  • 2 kostki rosołowe
  • 2 ząbki czosnku 
  • 4 cm korzenia imbiru 
  • połówka cytryny 
  • łyżeczka soli 
  • płaska łyżeczka pieprzu 
  • łyżeczka papryki słodkiej
  • 1/3 szklanki śmietanki 30%

Dodatkowo:
  • gęsty jogurt naturalny 
  • posiekana pietruszka 
  • pestki dyni lub słonecznika
  • bagietka czosnkowa

W dużym garnku roztapiamy masło. Dodajemy posiekaną w kostkę cebulę. Marchewkę, korzeń pietruszki i seler kroimy na mniejsze kawałki. Wrzucamy do garnka z masłem i cebulą. Zalewamy wodą, tak aby lekko przykryła warzywa. Doprowadzamy do wrzenia. Wrzucamy 2 kostki rosołowe. Zmniejszamy ogień i gotujemy zupę przez około 30-45 minut, aż marchewka będzie miękka. Zdejmujemy zupę z ognia i miksujemy blenderem całość na gładki krem. Dodajemy starty na małych oczkach czosnek i imbir, a także sok z połówki cytryny, sól, pieprz i paprykę słodką. Na koniec dodajemy śmietankę 30%. Podajemy z łyżką jogurtu, posiekaną pietruszką, pestkami dyni i bagietką czosnkową.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz