sobota, 11 lipca 2015

Tarta z mascarpone i malinami

Dużo pisać nie trzeba. Tarta jest prosta w wykonaniu, krem jest obłędny, a pięknie pachnące maliny stanowią idealne wykończenie tego ciasta. Gorąco zachęcam, tym bardziej, że sezon na maliny w pełni.



SKŁADNIKI:

Spód:
  • 150 g mąki 
  • 100 g masła
  • 2 łyżki mleka
  • szczypta soli
  • 2 łyżki cukru 
  • jajko 
Krem:
  • 250 ml śmietanki 30 %
  • 250 g serka mascarpone
  • cukier waniliowy 
  • 4 łyżki cukru pudru
Dodatkowo:
  • koszyczek malin
  • kilka listków mięty 
  • garść płatków migdałów

Mąkę, masło, mleko, sól, cukier i jajko mieszamy w misce i ugniatamy zwarte ciasto. Jeżeli będzie się bardzo lepić to dosypujemy trochę mąki. Zawijamy w folie i wkładamy do lodówki na minimum 15 minut. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Po 15 minutach smarujemy blachę na tartę masłem, wałkujemy ciasto i przekładamy je na blachę. Nadmiar ciasta usuwamy. Nakłuwamy widelcem w kilku miejscach. Okrywamy folią aluminiową blachę i wstawiamy do piekarnika na około 20 minut. Po tym czasie zdejmujemy folię i pieczemy jeszcze przez 10 minut. Wyjmujemy z piekarnika do wystudzenia. 
Ubijamy śmietankę z cukrem i cukrem waniliowym przez 4 minuty na najwyższych obrotach. Następnie zmniejszamy obroty i dodajemy mascarpone. Miksujemy aż masa będzie bardzo gęsta. Wykładamy krem na spód tarty, układamy maliny i dekorujemy miętą i migdałami. Wkładamy do lodówki. 



 






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz