Jeżeli jesteś wielbicielem ciasteczek oreo to ta odsłona sernika na zimno bez pieczenia na pewno jest dla Ciebie. Wygląda obłędnie i tak też smakuje, a do tego jest prosty w wykonaniu.
SKŁADNIKI:
Ciasteczkowy spód:
- ciasteczka bez kremu z 2 dużych (154 g) opakowań ciastek Oreo*
- 50-75 g margaryny
- 2 łyżki mleka
Masa serowa:
- 30% śmietana 330 ml **
- 500 g serka mascarpone
- 3 łyżeczki żelatyny
- cukier waniliowy
- 3 łyżki cukru pudru ***
- krem z 2 opakowań ciastek oreo
Wierzch ciasta:
- listki mięty
- bita śmietana w proszku
- mleko
- 1 duża paczka ciastek oreo (154 g)
Rozkruszamy dokładnie wszystkie ciastka (można użyć do tego blendera). Rozpuszczoną margarynę mieszamy z ciastkami i dodajemy 2 łyżki mleka. Ugniatamy spód ciasteczkowy w okrągłej formie wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do lodówki na 15 minut. W tym czasie w 1/4 szklanki gorącej wody rozpuszczamy 3 łyżeczki żelatyny (musi być dobrze wymieszane i bez gródek) i odstawiamy do wystygnięcia co jakiś czas mieszając. Ubijamy zimną śmietanę 30% na najwyższych obrotach prawie na sztywno razem z cukier pudrem i cukrem waniliowym. Zmniejszamy obroty do minimum i dodajemy serek mascarpone. Powoli wlewamy rozpuszczoną żelatynę (powinna być letnia). Następnie dodajemy posiekany krem z ciasteczek oreo i mieszamy już łyżką. Wylewamy serową masę na spód ciasteczkowy i wkładamy do lodówki na około 2 godziny.
Po tym czasie ubijamy mleko ze śmietaną w proszku (w proporcji podanej na opakowaniu). Nakładamy bitą śmietanę na cały sernik, góra i bok, wyrównujemy całość. Robimy kilka wzorków rękawem cukierniczym, wkładamy połówki ciastek. Resztę ciastek kruszymy i obkładamy boki. Przed podaniem dekorujemy miętą.
**Warto śmietankę 30% schłodzić około 15 minut w zamrażalniku - wtedy na pewno nam się ładnie ubije.
*** lub 4 jeżeli lubimy bardzo słodkie kremy
Sernik jest pyszny! Ja dodałam jeszce białą czekoladę do masy, pychota 💜💜💜
OdpowiedzUsuńCzy zamiast mascarpone można użyć serka Philadelphia?
OdpowiedzUsuńNiestety nie próbowałam robić tego sernika w wersji z serkiem Philadelphia. Są one jednak dość podobne w smaku i konsystencji, ale nie gwarantuje że sernik się uda. :)
OdpowiedzUsuńWygląda obłędnie! Jakiej wielkości jest tortownica? Muszę koniecznie wypróbować :-)
OdpowiedzUsuń