wtorek, 26 sierpnia 2014

Sos pomidorowy

Pomidory zamknięte w słoikach przypomną nam smak lata zimą. Możemy je wykorzystać jako sos do zapiekanek, makaronów, pizzy, pulpetów czy też jako przecier na zupę. 



SKŁADNIKI:
  • 1,5 do 2 kg dojrzałych pomidorów 
  • łyżeczka cukru 
  • sól (tyle ile lubicie) u mnie około 1 łyżeczki 
  • 1/2 łyżeczki pieprzu 
  • 1/4 łyżeczki kwasku cytrynowego
  • 5 listków świeżej bazylii 
  • łyżka majeranku suszonego 
  • 2 cebule 
  • 1 ząbek czosnku 
  • łyżka oregano suszonego 
  • pół łyżki papryki w proszku (słodka lub ostra w zależności od upodobań)
  • łyżka oliwy

W garnku, na oliwie podsmażamy cebulę pokrojoną w drobną kostkę. Kroimy pomidory na ćwiartki bądź ósemki. Wrzucamy do garnka z cebulą. Doprowadzamy do zagotowania, zmniejszamy ogień i gotujemy pomidory około 45 minut, co jakiś czas mieszając. Pomidory po tym czasie puszczą sok. Na koniec dodajemy cukier, sól, pieprz, kwasek cytrynowy, bazylie, majeranek, starty czosnek, oregano i suszoną paprykę. Blendujemy całość do uzyskania konsystencji kremu. Po zblendowaniu, doprowadzamy sos do wrzenia i jeszcze gorący przekładamy do słoików.* Słoiki dobrze zakręcamy i odstawiamy do góry dnem na ścierce. Pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia.


*U mnie wyszły 2 duże słoiki. Warto wybierać słoiki z nakrętkami, które po naciśnięciu oddają charakterystyczny dźwięk kliknięcia. Prawidłowo zawekowany słoik z przetworami po wystygnięciu będzie miał wklęsły środek. Jeżeli po zamknięciu słoika i całkowitym wystygnięciu środek wieczka nadal będzie wypukły należy poddać go pasteryzacji.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz