sobota, 11 stycznia 2014

Spaghetti z wędzonym łososiem

Makaron spaghetti z wędzonym łososiem w sosie śmietanowym. Jest to danie dla miłośników delikatnych smaków i tych którzy lubią prostotę.


SKŁADNIKI:
  • makaron 200 g
  • wędzony łosoś 150 g albo więcej
  • 330 ml śmietany 30%
  • duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 żółtka
  • 1 łyżka masła
  • natka pietruszki
  • pieprz 
  • sól
  • łyżka ziół prowansalskich
Na patelni rozpuszczamy masło i podsmażamy cebulkę pokrojoną w kostkę. W tym czasie makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Po ugotowaniu odcedzamy, ale nie przelewamy wodą. Roztrzepujemy widelcem żółtka i wlewamy  do żółtek śmietankę. Dodajemy starty czosnek, pieprz sól i zioła prowansalskie. Następnie dodajemy pokrojonego w większe kawałki łososia (łosoś jest bardzo delikatny więc podczas smażenia większość się rozpadnie) Dokładnie mieszamy i wylewamy na patelnię na około 5 minut do podgrzania. Do sosu wrzucamy makaron, dokładnie mieszamy całość. Posypujemy pietruszką. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz